БЕСПЛАТНА ДОСТАВА НИЗ ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА
БЕЗ ОГЛЕД НА ИЗНОСОТ НА СМЕТКАТА

Зимскиот крал

122 стр. Оцена на Goodreads: 4,43. Година на прво објавување: 2018. Прво објавување во Муза: 2021.

SKU 978-608-4906-23-0 Категорија:

Опис

Остап Сливински (1978) е еден од најистакнатите и највлијателните украински поети и книжевни работници на денешницата. По образование е славист, дипломирал, магистрирал и докторирал на Катедрата за славистика на Универзитетот во Лавов, а во моментов работи како професор на Катедрата за полска филологија во Лавов. Автор е на повеќе книжевни преводи од полски, бугарски, македонски, белоруски и руски јазик. Неговата поезија е преведена на околу 20 јазици.

 

„Паметам, таму имаше еден мал,

навистина, веќе беше адолесцент, но

личеше како да има осум години, –

и го праќаа кај нас со писма,

уште, понекогаш предаваа сирење по него,

или шеќер,

се случуваше да дојде

и сосема без ништо, но тоа

значеше дека изгубил сè некаде

патем, бидејќи

никогаш не го пребаруваа на влезот, никогаш

за нив

тој не постоеше.

И знаеш што си помислив: кога

пишуваш песна,

тоа е како да го праќаш малиот. И дури

и да загуби сè,

ќе дојде

до оние што се од таа страна,

како осамен неразбирлив знак,

ќе дојде,

за едноставно да помолчи со нив“.

Може да ви се допадне