БЕСПЛАТНА ДОСТАВА НИЗ ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА
БЕЗ ОГЛЕД НА ИЗНОСОТ НА СМЕТКАТА

Ново од Муза: Врани

Во неделата која изминува во знакот на Блек фрајдеј, од печат излегува книга чијшто наслов е како скроен за „празникот“: Врани. Книгата има 166 страници и станува збор за новела, со оглед на тоа што го исполнува критериумот „единство на време и простор“, карактеристичен за оваа книжевна форма. Врани е дело на чешката писателка Петра Дворжакова, со која за првпат ја запознаваме македонската читателска публика. За првпат е објавена во 2020 година во Чешка и еве, експресно, истата година ја носиме и во Македонија. Впрочем, нашата желба и политика е токму тоа: да објавуваме свежи книжевни остварувања, по можност од последните 2 години, дела кои се квалитетни, лесно читливи, но нула шунд. Сепак, треба да се одбележи дека Врани брзо се докажа, па годинава е една од најчитаните книги во Чешка и Словачка. Според нашата редакција, најголема причина за радост имаат љубителите на Печуркарката бидејќи токму со неа Врани има многу допирни точки.

Продолжи со читање

НОВОСТИ

Книга на годината: „Ноември“

Најсвежи вести за нашата свежа и здрава литература: Од денес имаме уште едно големо и за нас многу значајно признание: „Ноември“ од Алена Морнштајнова е

Хуманитарна помош за децата во Украина

Денес во Пунктот за прием на хуманитарна помош за Украина ја доставивме хуманитарната помош од нашите читатели. Акцијата беше насловена „Украинска книжевност за помош за