БЕСПЛАТНА ДОСТАВА НИЗ ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА
БЕЗ ОГЛЕД НА ИЗНОСОТ НА СМЕТКАТА

Карбид

262 стр. Година на прво објавување: 2015. Прво објавување во Муза: 2023. Оцена на Goodreads: 4,00.

SKU 978-608-4906-38-4 Категорија: Автор:

Опис

Дејството во овој авантуристички роман е сместено во жешкото лето 2015 година, кога група ентузијасти одлучуваат да изградат фонтана во чест на „обединувањето со Европа“. За што навистина им треба фонтаната, што се крие во нејзината позадина и што ќе се крие под неа, за колку пари може да се купат човечки органи и како сѐ може да се заработи на унгарската, романската и словачката граница – дознаваме низ духовит оптимизам и префинет песимизам. Затоа што дури и „нашите свештеници ќе одржуваат богослужби во храмовите молејќи се да не се укинат границите. Оти ако ни ги укинат, ќе исчезне и смислата на шверцот, па сите ние овде ќе пцовисаме од глад.“

Андриј Љубка (1987, Рига) е еден од водечките гласови во современата украинска книжевност и еден од најчитаните и најнаградувани млади писатели. „Карбид“ е неговиот најпреведуван роман.

Акции